6 Şubat 2011 Pazar

LOTUS YETİŞTİRME ( Nelumbo Nucifera )


LOTUS YETİŞTİRME
Nelumbo Nucifera

Canlı Lotus tohumunun, çok sert olan kabuğunu, tohumun alt ve üst kısmında keserek, iç çekirdeğe ulaşınız. Şimdi burada çok önemli bir detay şudur: kabuğu keserken dikkatli olmalısınız… Eğer dikkatli davranmazsanız elinize vs. zarar vermeniz kaçınılmaz…. Kabuğun sert kısmını keserken “yan keski” gibi aletlerden de yararlanabilirsiniz. Yine önemli bir başka şey iç çekirdeğe zarar vermemeye dikkat etmektir.
Bu satırları okumanızdan, kesim işleminin kazasız belasız atlatıldığını anlıyorum J Şimdi ikinci adım olarak 2- 2,5 ltlik bir kola ya da gazoz şişesi bulmanızla başlıyor. Bu şişeyi temizleyerek, Lotus Tohumunu içine koyalım. Daha sonra da içini ılık su ile doldurarak şişeyi gün içinde önünden sıklıkla geçtiğimiz güneş alan bir yere yerleştirelim. Mutfak iyi mesela… Şimdi gün içinde şişenin önünden her geçtiğimizde şişeyi sallayacağız… Yine şişede bulunan suyu günlük olarak değiştireceğiz!
Şimdi sürprizden önceki birkaç gün Evet o kadar çabuk !
Şişede bulunan suyu günlük olarak değiştirin ve eğer bulanıklık fark ederseniz yine suyu değiştirin ve su değişirme işini ılık su ile yapın lütfen… Bu da önemli…
Genelde şişede geçen birkaç gün sonra artıl Lotus’un kollarını görebilirsiniz hatta az sonra şişeye de sığmayacak… Şimdi Yavru Lotus’u taşıma zamanı… Bir bulaşık yeğeni ya da benzer bir kabın dibine 8 cm kadar kum koymalı, bu kum üzerinde parmağınızla bir delik açarak bebek lotusları bu deliklere yerleştirmelisiniz. Lotusların üzerini tamamen kumla örtmemelisiniz… Şimdi lotuslarınızı olduğu yerde büyütebilir ya da onları bitki havuzunuza alabilirsiniz.
Lotus’un gübrelenmesi 4 yaprağında gelişmesinden itibaren başlar ve 15 günde bir tekrarlanır.
Kış dönemlerinde, kışın sert geçtiği yerlerde, korunaklı bir yere alınmasında fayda vardır. 2. Sezonunda çiçeklerine merhaba diyebilirsiniz.
Uzun yıllar canlı kalabilen tohumların çimlendirilmesinde en uygun dönem ilkbahardır.
Resimde pod içerisinde tohumlar görünmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder