6 Şubat 2011 Pazar

NİLÜFER ( WATERLILY, LOTUS ) BİTKİSİ


Su yüzeyindeki bitki, rizomları ile suyun altında bulunan toprağa demirlemiş durumdadır. Rizomlar, etli, dallanmış ve yenilebilirdir.
Yapraklar genellikle yuvarlak, kalp şeklinde, köselemsi ve düzdür. Rengi ve büyüklüğü türe bağlı çiçekleri 5 - 50 cm arasında ve beyaz, kırmızı, pembe, sarı, mavi ve eflatun rengidir. Bazıları hoş kukuludur.
Kışın bitki korumaya alınır. Dışarıda bulunan bitkiyi korumak için üzerine saman, yaprak örtmek ya da iç mekanda peat moss içerisinde serin bir mekanda muhafaza etmek gerekir. Kışın boşaltılmayan havuzlarda yetiştirilen bazı dayanıklı tipler için özel bir önlem alınmamakla birlikte, havuzun su seviyesini azaltmakta fayda vardır.
Lotusun kökünden genellikle 2 kol şeklinde rizom gelişmektedir. Kökün tutunduğu zeminin hemen 1 - 2 cm altından çıkan bu kollar, birleşme noktalarından çok hassas olduklarından kesinlikle dokunulmaması gerekir.
Tüm nilüfer türleri günışığını çok severler ve günde en az 5 saat tam güneşlenmeye ihtiyaç duyarlar. Verimli toprak ( 10 - 12 lt. ) ve dengeli gübreye ( 0,5 lt. ) ihtiyaç duyarlar. Minyatür türlerde ise 10 - 15 cm derinliğindeki saksı toprağı iyidir. Ayrıca gübreleme gerekmemektedir. Gübre ve ilaçların balıklara zarar vermeyeceğine dikkat edilmesi gerekmektedir
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder