14 Mayıs 2014 Çarşamba

Kendi Zencefilimi Nasıl Yetiştiririm ?


Asya yemeklerinin vazgeçilmezi olan taze Zencefil kökleri, günümüzde hemen hemen tüm marketlerde ve baharatçılarda görülmektedir. Bu taze zencefil kökleri aramak aslında zencefil (Zingiber officinale) bitkisinin rizomlarıdır. Bu yumru köklerin bazılarının tomurcukları vardır, pürüzsüz, parlak kök seçin. Bunlar patates gözüne benzer olacaklardır.
Haydi başlayalım !
  • Zencefil üretimine başlatmak için eğlenceli bir yol; bir bardağın içine su doldurarak, tomurcuk bölgesinden kesilmiş zencefil sürgününün üçte birini bu bardağa daldırın. Bitki kısa bir sürede köklenmeye başlayacaktır. Kökler birkaç santimetreye ulaştığı zaman, köklenen zencefil sürgünümüz, iyi drenaja sahip, mineralce zengin ve nemli saksı harcına dikilir.
  • Zencefili içeride ya da bahçenizde dikebilirsiniz. Saksı harcı karışımı dolu saksının dörtte üçünü doldurun; köklenmiş zencefil sürgünümüzü yerleştirip ve üzerini üç cm kadar toprak ile örtün. Filizi, görünene kadar dolaylı ışık alan bir alana taşıyın, Zencefil, parlak, doğrudan ışığa tahammül edemez.
  • Bahçenize bitki aktarmak için, filizinizi yukarıda anlatıldığı gibi saksıya ekin ve saksının üzerini bir plastik örtü ile ekerek, saksıyı güneşli bir pencere kenarına yerleştirin. İlk sürgünler belirdiğinde, plastik poşeti çıkarın. Don tehlikesi geçmiş ise, genç zencefil bitkisini bahçeye taşıyabilirsiniz. Saksınızı dolaylı güneş ışığı alacak bir yere koyun. Düzenli su verin ama toprağın su ile doygun hale gelmesine izin vermeyin.
Zencefil bitkiniz 60 - 120 cm. boyunda büyüyecektir. Gövde, ince ve dar, parlak yaprakları uzun bir ayak boyuna kadar ulaşabilir. Ve zambak yapraklarına benzerler. Bazen, zencefil sarı yeşil çiçek üretebilir, ama çiçekler nadirdir ve bitki sağlığı için gereklide değillerdir.
Ilıman bölgelerde kışı alanlarda geçirmeleri gerekir çünkü Zencefil dona dayanıklı değildir. Ancak bahçede ya da balkonda don yemiş zencefilinizin yeşil kısmı ölecek olsa da bitki ilkbaharda tekrar canlanacaktır.
Rizom köklerin hasat zamanı ise zencefil sürgünlerinin ekiminden 3-4 ay sonrasıdır. Zencefil bitki için en iyi ekim zamanı ilkbahar olduğundan, bu genellikle sonbaharda hasat anlamına gelir. Hasattan sonra zencefil kökü genellikle uzun süre dayanması için güneşte kurutulur. Daha sonra ise kuru ve serin bir yerde ya da buzdolabında saklanır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder