6 Şubat 2011 Pazar

NİLÜFER ( WATERLILY, LOTUS ) ÇİMLENDİRME




Havuzlar, göller, göletler, su bahçeleri, akvaryumlar, hatta kesme çiçekçilik de kullanılırlar...
Tohumları Şubat - Temmuz arası su bahçelerine yerleştiriniz. Tohumları önce, tohum yatağı olarak kullandığımız bir kabda bulunan sığ tohum yatağına, ki 2 birim torf ve 1 birim kumdan oluşmalıdır, diziyoruz. Sonra tohumların üzerini çok ince bir kat kum ile örtüyoruz. Böylece tohum ışıktan faydalanabiliyor. Ekim yaptığımız kabı tamamen su ile dolduruyoruz. Kabımız birkaç gün bu şekilde kalıyor. Bu işlemler tohumların suda yüzmesini engelliyor. Sıcaklık önemli 21 C - 24 C arasında tutmaya çalışılmalıdır.
Nilüferlerimizin uygun bir şekilde gelişebilmeleri için 1 yaprağa sahip her fideyi ayrı bir kapta muhafaza ediyoruz. Bu aşamada da sıcaklık 21 C - 24 C arasında tutuluyor.
Oluşan yumru kök, sonbahardan sonraki ilkbahara kadar 10 C'nin altında bir ısıda ıslak kum içinde dinlenmeye alınmalıdır. Yumru kök kış aylarında dona maruz kalmamalıdır.
Nemphaea türleri güneş ışığı isterlerken, rüzgardan korunmalıdırlar. 30 cm ye ulaşan bitkimizin rizomları ( kolları ) 90 cm i bulacaktır. Artık suda eriyen gübrelerle ya da organik gübrelerle gübreleme yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder