6 Şubat 2011 Pazar

Kahve Tohumu / Çekirdeği Çimlendirme


Kahve çekirdekleri taze ya da kurutulmuş olarak ekilebilir. Kurumuş kahve çekirdekleri / tohumları 1 yıl hatta daha fazla bir süre sorunsuz olarak kullanılabilir.
Ekim Ortamı : Nemli kum, kum - toprak karışımı ya da ıslak vermikülit uygundur. İyi bir drenaj sağlanması anahtar öneme sahiptir.
Sıcaklık : Optimum sıcaklık olan 25 C de çimlenme % 70 dolaylarındadır. Esasında kahve tohumunu çimlendirirken 12,5 C ile 45 C arasında bir aralıktan söz edebiliriz ancak 25 C den aşağı ya da yukarı yönde sapmalar çimlenme yüzdesini düşürecektir. Mesela 30 C de sadece % 15 çimlenme meydana gelecektir.
Ph : Kahve çimlendirirken ph da önem arz etmektedir. Optimum ph 6'dır. Yapılan bir çalışmada ph 3 de % 12 çimlenme sağlanırken, ph 10 da % 0 çimlenme / çimlenmeme görülmüştür. Rahatlıkla kahvenin bazik ortamdansa asitik ortama daha fazla tölerans gösterdiği söylenebilir.
Dikim Derinliği : Doğrudan kuma yapılan ekimlerde, kum toprak karışımına oranla 1 - 3 gün erkencilik sağlanmaktadır. Optimum derinlik kumda 1,7 cm ve kum toprak karışımında 2,4 cm'dir.
Çimlenme Süresi : Kahve çekirdeği,2 ay ile 5 ay arasında çimlenecektir. 6. aydan sonra çimlenme beklenmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder