6 Şubat 2011 Pazar

Tohumdan Guava (Psidium Guajava) Yetiştirme



Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa, dünyanın en yoğun "C Vitamini" içeren meyvesidir. İçeriğindeki Likopen, betakaroten de cabası. Lif oranıda anılmaya değerdir. Ülkemizde Akdeniz ve Kıyı Ege dışmekanda yetiştirilmesi için uygundur. Kemer ve Gazipaşa ilçelerinde gördüğüm yaklaşık 10 yaşındaki ağaçlar oldukça iyi durumdaydı.

Guava pek çok meyve ağacı gibi iyi drene olmuş geçirgen toprak istemektedir. 4, 5 – 9,4 arasındaki ph’ı tolere edebilir.
Guava tohumları aylar sonra bile üreme yeteneklerini yitirmeyeceklerdir. Çimlenme genellikle 2 – 3 hafta sürmekte olup, en fazla 8 haftayı bulabilir. Önişlem olarak sülfirik asitte ya da kaynar suda 5 dakika bekletmek ya da 2 hafta ıslatmak çimlenme işlemini hızlandıracaktır.
Fideler asıl yetiştirilecekleri yere alınana kadar 5 – 75 cm boya ulaşırlarki, bunun için 1 ila 2 yıl geçmesi gerekmektedir. Fotoğrafta görülen Guava fidanı 8 aylıktır.
Guava ağacı hızla büyüyerek 2 – 4 yıl arasında bir tohumdan meyve verecek hale gelir. 30 – 40 yıl kadar yaşar ve 15 yıldan sonra yüksek verimli hale gelir.
Ağacın gübrelemesi ise şöyledir : ilk yıl boyunca 2 ayda bir, ikinci yıl ise her ay ( kasım – ocak dönemi dışında ) dengeli gübre ile yapılmalıdır. Gübre miktarı ise ilk yıl 225 gr ve ikinci yıl 680 gr’dır. Ayrıca ilk 2 yıl bakır ve çinko ile yılda 3 kez iz element takviyesi yapmak gerekir. Ikinci yıldan sonra ise iz element takviyesini yılda bir kez yapmak yeterlidir. Ayrıca meyve oluşumundan sonraki 7 hafta boyunca, haftalık olarak, potasyum sülfat kullanımı meyve kalitesini arttıracaktır.

1 yorum:

  1. Merhaba bende tohumdan guava çimlendirme videosu çektim izlerseniz sevinirim teşekkürler 😊
    https://youtu.be/ba2t_-3rT4s

    YanıtlaSil